Nu we een beetje gewend raken aan het contactloos betalen met u pinpas, is het contactloos betalen met uw smartphone de volgende stap. In Nederland komen we dit nog weinig tegen, in Amerika is men daarmee al veel verder.

De techniek voor deze manier van betalen is vergelijkbaar met de OV-chipkaart en de contactloos betalen pinpas. Als u uw mobiele telefoon met een Near Field Communication (NFC) chip tegen een NFC pinautomaat aanhoudt, kunt u een betaling doen. We beperken ons hier tot de mogelijkheden van mobiel pinnen waarbij direct van  betaalrekening wordt afgeboekt, zoals bij een gewone pinbetaling. De prepaid betaalmethode Vodafone Wallet en Vodafone Smart Pass laten we dus even buiten beschouwing.

Rabobank

De Rabobank is in Nederland de eerste bank die het mogelijk maakt de smartphone als digitale portemonnee te gebruiken. U moet dan wel een Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S8 of Samsung Galaxy Note 8 of later uitgekomen smartphones hebben en de app Rabo Wallet downloaden. Behalve afrekenen aan de kassa kunt met de Rabo Wallet uw saldo checken, klantenkaarten opslaan en aanbiedingen bekijken.

ING

De beperking aan de Rabo Wallet is dat deze alleen voor Samsung-toestellen beschikbaar is. ING gaat de smartphone-betalingen breder uitrollen. Momenteel testen ze de mobiele app voor Android 4.4 of hoger voorzien van NFC-chip.

Apple Pay

De iPhone bezitter kan nog niet mobiel betalen in Nederland. Apple’s eigen betalingssysteem Apple Pay is alleen nog in Amerika beschikbaar voor de iPhone 8 (plus) en Apple Watch. U gebruikt Apple Pay dan samen met de Wallet-app (voorheen Passbook). Die app slaat uw credit card-gegevens op, waarmee Apple Pay later gemakkelijk betaalt. Ook hier houd u uw nieuwe iPhone tegen een pinautomaat. U moet vervolgens wel even uw vinger op de sensor van uw telefoon houden om uzelf middels Touch ID te identificeren.

Google Wallet

Google Wallet is eveneens nog niet beschikbaar in Nederland. Met de NFC- telefoon kan men in Amerika overal betalen waar MasterCard PayPass geaccepteerd wordt. Een gebruiker koppelt een MasterCard aan de Google Wallet-app op zijn telefoon. Naast contactloos pinnen kan de app ook gekoppeld worden aan verschillende loyaltyprogramma’s waardoor u automatisch punten spaart bij uw favoriete winkels.

De ontwikkelingen gaan snel. In Amerika zal het niet lang meer duren totdat het mogelijk is om met uw smartphone geld op te nemen uit de muur. Maar ook het scannen van een barcode in een winkel als een product op is en het vervolgens mobiel bestellen en betalen, zal in de niet al te verre toekomst waarschijnlijk tot de mogelijkheden behoren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0